Min syn på tömkörning

Det finns lika många åsikter och tankar som människor i världen. I hästvärlden finns det många duktiga aktörer som arbetar på olika sätt för att nå samma mål. Målet är att vi ska ha hållbara hästar som arbetar på ett självbärande sätt. Med detta som grund vill vi sedan att hästen ska utföra olika rörelser för att stärka sig, arbeta lösgörande, i rehabsyfte och/eller i utbildningssyfte. Detta är ingen lätt uppgift och det finns många vägar fram till detta mål. På denna sida kommer jag beskriva hur jag ser på hästens arbete och tömkörning.

Jag driver också hästpodden Equipodden som är en podcast i intervjuform där jag bjuder in och intervjuar intressanta och duktiga hästmänniskor från hela hästnäringen. Fokuset i podden är att samla kunskap och tankar från några av de bästa från hästsportens olika delar.
Jag har också gjort ett antal avsnitt om tömkörning i podden som kan ge dig en bra bild över hur jag tänker när jag tömkör.
Du kan lyssna genom att följa länkarna nedan eller söka i din poddspelare.
Equipodden finns överallt där poddar finns.

#3 Tömkörning del 1
#5 Tömkörning del 2
#55 Tömkörning
#87 Era frågor om tömkörning
#92 Era frågor om tömkörning del 2

Tömkörning

Det är många som tycker tömkörning är svårt och det kan det också vara. Det krävs en del träning för att man ska känna sig säker, men jag är ändå övertygad om att alla kan lära sig och att alla hästar kan bli tömkörda. Att ha tömkörning som ett verktyg utöver sin ridning är ovärdeligt.

Jag bukar säga att det finns två delar man behöver för att bli riktigt duktig på att tömköra. Det första är att kunna det praktiska, hantera tömmar, spö, tömsättningar med mera. Detta handlar dels om att läsa på men också om att öva. Det kommer alltid trassla lite med tömmarna, men desto fler gånger som du har tagit upp tömmarna desto lättare kommer det att bli.
Den andra delen som behövs för att bli bra på att tömköra handlar om att man ska lära sig att se hästen. Du behöver ha en viss grundkunskap för att kunna se när hästen arbetar på rätt sätt. Det är allt ifrån att få till en bra arbetsform, en korrekt ställning på volten, eller att hästen gör en korrekt öppna.

Utrustning

Utrustning är en djungel när det kommer till ridsport och tömkörning är inget undantag. Det finns många olika typer av gjordar och många olika typer av tömmar i olika prisklasser.
Är man helt ny tömkörare och ska köpa utrustning skulle mitt största tips vara att köpa ett par bra lädertömmar. När det kommer till tömmar finns det tre olika mått att tänka på: längd, bredd och tjocklek. Alla dessa mått kommer att påverka hur väl tömmen ligger i handen och hur bra känsla du får när du ska tömköra.

Längd: Generellt finns 12m, 14m och 16m tömmar. Jag använder 14 m till alla typer av hästar och det är också den längden som jag rekomenderar för det mesta. Om du har en liten ponny (a-ponny) kan 12m passa och om du har en väldigt stor häst (170+) kan 16 m vara bra. Men även om du har en stor häst blir det mycket i handen när du ska arbeta hästen på rakt spår om du har 16m. Längden är lite av en smaksak så det bästa är om du kan testa minst en längd innan du bestämmer dig för att köpa tömmar.

Tjocklek: Detta mått är väldigt viktigt, eftersom vi ska hålla alla tömmarna i handen när vi tömkör. Med ett par tunna tömmar så det inte blir så tungt. Generellt är det så att lite billigare lädertömmar oftast är lite tjockare vilket gör att de kan bli stela och även tunga. Då kan det vara svårt att få en bra känsla i handen och tömkörningen blir jobbig. Så titta efter ett par tömmar som är tunna och av god kvalitet, De tömmar jag använder är 3 mm

Bredd: Som tyglar är det en smaksak hur breda tömmar man vill ha. Jag upplever att om tömmarna är för smala kommer det skära in något i handen. Däremot har jag kunder som trivs med att ha smalare tömmar för att dom tycker det blir lättare att hantera.

Jag säljer tömmar av mycket hög kvalitet och i mått som jag tycker passar mycket bra för tömkörning. Om du är intresserad kan du läs mer och beställ här.

Tömsättningar

Det är många som frågar om hur man ska sätta tömmarna och det finns hur många olika sätt som helst att sätta och använda tömmarna på. Allt beror på vad man har för syfte och jag tycker det är viktigt att man har lite baskunskap om hur olika tömsättningar påverkar hästen. Varje tömsättning har en rad fördelar men kan också innebära olika begränsningar. Jag väljer tömsättning utifrån hästens utbildningsnivå och vilket typ av arbete som ska genomföras. Alltså kan jag välja helt olika tömsättningar på samma häst vid olika tillfällen.
Min grund handlar alltid om att ha så mjuk sättning som möjligt.

Jag vill uppmana till att man läser på om hur en viss tömsättning påverkar hästen samt vilka för- och nackdelar olika val kan innebära. Sedan är jag också för att testa sig fram, får man inte riktigt den effekten man vill ha så ska man definitivt våga prova att sätta tömmarna på ett annat sätt.

På Equelins sociala medier har jag ett större utrymme att skriva mer om hur jag upplever att olika tömsättningar påverkar hästen. Så kika gärna in på Facebook (Equelin) eller Instagram (Equelin_tomkorning) för mer information.

Säkerhet

Jag kan inte skriva om tömkörning utan att också prata om säkerhet. Hästar är flyktdjur och även den snällaste häst kan ibland ta ett skutt åt sidan. Det gäller att alltid ha ett säkerhetstänk när vi hanterar våra hästar.
När du tömkör är det viktigt att:

– Använda Hjälm, vi måste skydda det viktigaste vi har och det är vår hjärna.
– Ha handskar som skyddar händerna.
– Ett par bra och stabila skor. Vid tömkörning kommer man behöva gå, springa, röra oss i sidled med mera och då är ett bra skor väldigt viktigt.
– Ha ett bra delbara tömmer som kommer gå sönder om tömmen skulle fastna.